Groepsindeling


Second Home Kinderopvang biedt dagopvang aan kinderen in de leeftijd van 0 maanden tot 4 jaar. De kinderen doen dezelfde dingen die ze thuis ook doen: spelen, eten en slapen. Alleen doen ze dat hier samen met een groep andere kinderen onder begeleiding van meerdere pedagogische medewerkers.

De groepsruimtes zijn speciaal voor hen ingericht en de pedagogische medewerkers hebben alle aandacht voor de kinderen. De pedagogische medewerkers bieden de kinderen een warme, veilige en stimulerende omgeving waarin ze zich in hun eigen tempo kunnen ontwikkelen.

In alle groepen wordt met een dagindeling gewerkt als oriëntatie voor de pedagogische medewerkers en structuur voor de kinderen. Het gaat om een overzicht van wat er op een dag allemaal gebeurt. Met de (tijds)indeling gaan de pedagogische medewerkers flexibel om. Ze passen die aan, aan de leeftijdsopbouw binnen de groep en de actuele groepssamenstelling. Onze gezellig ingerichte ruimtes voldoen aan alle veiligheidseisen. We hebben gebruik gemaakt van vrolijke en frisse kleurtjes en er zijn verschillende hoekjes gemaakt waar de kinderen kunnen spelen. Afhankelijk van de tijd van het jaar, thema’s van ‘’Uk en Puk’’ of feestelijkheden wordt het hele pand omgetoverd tot een passend en prachtig decor. Denkt u aan Sinterklaas, Kerst, de seizoenen, Pasen, de boekenweek, etc. etc. Second Home Kinderdagopvang ziet er voor de kinderen en hun ouders altijd weer gezellig en aantrekkelijk uit. Er is genoeg te ontdekken en te bekijken! Bovendien heeft elke stamgroep bij ons een aparte slaapruimte en speelruimte. Ook buiten beschikken wij over een eigen speelgedeelte. Het is echter, zowel binnen als buiten, mogelijk om de groepen samen te laten spelen. In elke speelruimte is er tevens een aparte verschoonplek.

  In de stamgroepen werken we met verschillende hoeken, om kinderen zoveel mogelijk uitdagingen te kunnen bieden.
 • In de groep van 0/2 hebben we bijvoorbeeld:
  - De ontdekhoek ( spiegels in de grondbox en losse speelwanden)
  - Bouwhoek ( bouwmateriaal voor grove motoriek)
  - Speelhoek ( poppen, keukentje, auto’s etc)
  - Lees/Kwebbelhoek ( Lekker zachte fauteuil met boekjes, handpoppen etc.)
 • In de groep van 2/4 werken we met de volgende hoeken:
  - Spelhoek ( puzzels en spelletjes, muziekinstrumenten)
  - Bouwhoek (verschillende bouwmaterialen)
  - Poppenhoek ( poppenspullen/keukentje etc)
  - Winkelhoek ( Kassa, mandjes, weegschaal etc)

Natuurlijk zorgen wij er ten alle tijden voor dat enkel de kinderen die met de materialen om kunnen gaan ermee in contact kunnen komen. 

Globale dagindeling kinderopvang Om een goede en toch gezellige sfeer te creëren hebben wij op het kinderdagverblijf de volgende dagindeling:

 • 07:00 uur tot 08:30 uur:
  De kinderen worden gebracht en worden tot 08:30 uur opgevangen in de samengestelde stamgroep. Er is tijd voor vrij spelen.De groepsleidsters bespreken met ouders/verzorgers bijzonderheden.
 • 08:30 uur tot 09:30 uur:
  De kinderen gaan naar hun eigen vaste groep.
 • 09.30 uur tot 10:15 uur:
  Een rustmoment, net als thuis. De kinderen zitten gezamenlijk aan tafel om te drinken en fruit te eten. Er is tijd voor een liedje of verhaaltjes vertellen.
 • 10:15 uur tot 11:30 uur:
  Tijd voor activiteiten, spelletjes binnen of buiten, wandelen, muziek, tekenen, plakken etc.
 • 11:30 uur tot 12:30 uur:
  Gezamenlijk broodje eten, iedereen is hierbij aanwezig. Daarna tanden poetsen en eventueel naar bed
 • 12:30 uur tot 13:00 uur:
  Verschonen, plassen, uitkleden, wassen, tanden poetsen en naar bed.
 • 13:00 uur tot 14:30 uur:
  Dit is een rustige tijd, sommige kinderen slapen en andere doen een rustige activiteit.
 • 14:45 uur tot 15:15 uur:
  Gezamenlijk aan tafel om te drinken, iets te eten, tijd voor een liedje of verhaaltje.
 • 15:15 uur tot 16:30 uur:
  Een leeftijdsgerichte activiteit, buiten spelen etc.
 • 16:30 uur tot 17:30 uur:
  De kinderen gaan gezamenlijk een warme maaltijd eten. Iedereen is hierbij aanwezig.
 • 7:30 uur tot 19:00 uur:
  De kinderen worden verschoond voordat ze worden opgehaald. Voor de kinderen een rustige activiteit of vrij spelen. De leidsters nemen de dag door met ouders/verzorgers.
 • Vanaf 17:30 uur worden kinderen opgevangen in samengestelde stamgroep.


Bij de baby’s wordt de dagindeling min of meer bepaald door de eet- en slaapritmes van de kinderen. Als de kinderen nog maar 1x per dag slapen wordt bovenstaande indeling zoveel mogelijk gevolgd.